Omuz Karıncalanması Neden Olur? Neye İşarettir?

Omuz Karıncalanması Neden Olur? (Yapılması Gerekenler)

Birçok kişinin zaman zaman yaşadığı omuz karıncalanması neden olur ve neye işarettir konusu oldukça önemlidir. Omuz bölgesinde hissedilen karıncalanma daha çok uyuşma ya da elektriklenme hissi olarak da tanımlanır.

Kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilen karıncalanma hissi, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Sizlere birçok sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek omuz karıncalanması hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Omuzlarda Karıncalanma Nedir?

Omuz karıncalanması, cilt altında minik iğneler batıyor gibi hissettiren bir sağlık sorunu olarak tanımlanabilir. Bu durumun birçok sebebi vardır ve oldukça rahatsız edici bir his olabilir. Omuz bölgesinde yer alan sinirler, çeşitli sebepler ile sıkışma, uyarılma ve baskı altında kalma gibi bir sorun ile karşı karşıya kalabilir. Sinirler üzerindeki baskı hissi bazen ağrılı olurken bazen ise sadece karıncalanma söz konusu olur. Aynı zamanda kas zayıflığı ve uyuşma gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Omuz Karıncalanması Neden Olur?

Omuz karıncalanmasının en önemli nedenleri arasında sinir sıkışması, kas spazmları ve gerilmeleri, dolaşım bozuklukları yer alır. Bunların neden ve nasıl sebep olduğunun ise ayrıca incelenmesi gerekir. Bunlara detaylı bir şekilde bakacak olursak:

Sinir sıkışması (servikal radikülopati)

Boyun fıtığı ile omurgada yaşanan daralmalar sebebiyle sinir kökleri baskı altında kalır. Bu baskı yüzünden de omuza kadar uzanan karıncalanmalar ve ağrılar söz konusu olur.

Kas spazmları ve kas gerilmesi

Omuz ve sırt kaslarının çeşitli sebeplerle kasılması yüzünden sinirler üzerinde baskılar oluşur. Bu baskılar sinirler üzerinde baskı yarattığı için de karıncalanma durumu yaşanır.

Dolaşım bozuklukları

Çeşitli nedenler ile kol ve omuz bölgesine yeterli kan gitmemesi durumunda bölgede uyuşma ve karıncalanma hissi oluşmaktadır.

B12 vitamini eksikliği

Sinir sisteminin sorunsuz ve düzgün çalışması için bazı vitaminler ekstra öneme sahiptir. B12 vitamini de bunların başında gelir. B12 vitamini eksiliği sebebiyle uyuşma ve karıncalanma yaşanabilir.

Periferik nöropati

Diyabet gibi bazı sistemik hastalıklarda sinir uçlarında hasar meydana gelmektedir. Bu durumda da yine omuzlarda karıncalanma sorunu görülmektedir.

Travma veya zorlama

Sürekli yanlış duruşa sahip olmak ya da ani hareketler yapmak, bölgede zorlama ve dolayısıyla da travmaya sebep olur.

Psikolojik nedenler

Yoğun stres ve anksiyete bozuklukları bireylerin vücudunda karıncalanmalara sebep olmaktadır.

Antalya fizyoterapist merkezimiz ise omuz karıncalanmaları ve vücut ağrıları konusunda destek sağlamaktadır. Detaylı bilgi için iletişim numaraları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sol Omuz Karıncalanması Neden Olur?

Sol omuz karıncalanması kalp kaynaklı olabileceği gibi boyun fıtığı, sinir sıkışması ve kas spazmları kaynaklı olabilir. Birçok kişi sol bölgede yaşanan karıncalanmalar ve uyuşmalar söz konusu olduğunda, kalp sorunları ile ilgili çok fazla endişe duyulur. Ancak her zaman bu kadar ciddi bir sorundan kaynaklanmadığını ifade edebiliriz.

Kalp kaynaklı sorunlarda omuz karıncalanmasına ek olarak nefes darlığı, göğüs sıkışması, kol ağrısı gibi ek belirtiler olup olmadığına bakılması gerekir. Kalp sorunlarının yanında sol omuzlarda karıncalanmanın nedenleri arasında:

  • Boyun fıtığı sebebiyle boyun omurlarında disk problemleri olur ve bu da hem sol kolda hem de omuzda karıncalanma gibi bir soruna neden olur.
  • Sol omuzda yer alan sinirlere baskı olması halinde yine omuzda karıncalanma ve uyuşma sorunu görünür.
  • Kas spazmları ve kas-iskelet sistemi sorunları ile birlikte bölgeye ani yüklenmeler olur ve bu da yine omuz karıncalanmasına neden olan bir unsurdur.

Sag-Omuz-Karincalanmasi-Neden-OlurSağ Omuz Karıncalanması Neden Olur?

Sağ omuz karıncalanması ise biraz daha az korkutucu sebeplerle meydana gelebilir. Sol omuz ile benzer sebeplerle sağ omuz karıncalanması olur. Bu bölgede meydana gelen karıncalanmanın nedenleri:

  • Boyun kaynaklı sinir sıkışmaları
  • Karpal tünel sendromu
  • Kas-iskelet sistemi zorlanmaları (ağır yük kaldırma, ani hareketler)
  • Nadir olarak karaciğer, safra yolları veya safra kesesiyle ilgili bazı iç organ yansımaları

Sırtta Karıncalanma Neden Olur?

Sırtta karıncalanmanın nedenleri arasında genel olarak sinirsel durumlar yer alır. Bölgede bulunan sinirler üzerinde meydana gelen sıkışmalar ve diğer sorunlar ile birlikte karıncalanmalar olur. Özellikle sırtta karıncalanma olmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Sırt omurlarında yer alan sinirlerin sıkışması
  • Kas spazmları ve kas gerginliği
  • Skolyoz kaynaklı omurga eğriliği
  • Ciltte yer alan duyu sinirlerinde tahriş meydana gelmesi
  • Sinirler üzerinde iltihaplanmaya neden olan zona hastalığı

Sırtın yalnızca bir bölümünde karıncalanma sorunu var ise mutlaka nörolojik muayeneye gidilmesi önerilmektedir.

Ayrıca bknz: Strese bağlı kas ağrısı belirtileri

Kolda Karıncalanmaya Ne İyi Gelir?

Kolda var olan karıncalanma sorununa karşı hem doğal hem de fiziksel bazı önemli yöntemler vardır. Yaygın olarak önerilen ve etkili olan uygulamalar:

  • Uzun süre aynı pozisyonda kalma sebebiyle yaşanan karıncalanma sorunu için, pozisyon değişimi etkilidir.
  • Kas spazmlarından kaynaklı olarak yaşanan karıncalanma sorunu için ise sıcak ve soğuk uygulama yapılması önerilir.
  • Esneme hareketleri ile hafif egzersizler ile kan dolaşımı artırılarak bölgedeki kasların gevşemesi sağlanır.
  • Magnezyum ve B12 vitamini gibi takviyeler ile karıncalanma sorunu düzeltilir. Tabi bu takviyelerin doktor kontrolünde alınması gerekir.
  • Bölgeye yapılan hafif masaj sayesinde sinirlerin üzerindeki basınç hissi azaltılır.

Yapılan ve alınan önlemlere karşın uzun süre geçmeyen karıncalanma sorunu için mutlaka fizyoterapist uzmanına başvurulması önerilir.

Kas-Gerilmesi-Karincalanmayi-Tetikler-MiKas Gerilmesi Karıncalanmayı Tetikler Mi?

Kas gerilmeleri genel olarak karıncalanmayı tetiklemektedir. Boyun, trapez ve omuz bölgesinde yer alan kasların aşırı kasılması sebebiyle sinir yolları daralır ve bölgede karıncalanma sorunu yaşanır. Hatta bu soruna "miyofasiyal ağrı sendromu" adı verilir ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sorundur.

Masa Başı Çalışanlarda Omuz Karıncalanması Normal Mi?

Masa başı çalışan kişilerde, uzun süreli oturmaktan kaynaklı olarak omuz karıncalanması sorunu sıklıkla yaşanır. Sürekli bilgisayar başında oturan ve hareketsiz bir yaşama olan bireylerde:

  • Omurga bozuklukları ve boyun düzleşmesi
  • Karpal tünel sendromu
  • Duruş bozukluğu ve kas gerginliği ile sinir baskısı gibi sorunlar yaşanır.