Bel Tutulması Belirtileri: Kas Tutulması Neden Olur?
Bel kas tutulması belirtileri çoğu zaman oldukça can yakıcı ve rahatsız edici olabilir. Bel tutulması, aniden gelişen ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olan önemli bir kas spazm sorunudur.
Bel bölgesinde yer alan kaslar aniden aşırı gerildiğinde ya da uygunsuz hareket yapıldığında, kaslar kendini korumak için sertleşir. Bu durum bel ya da kas tutulması olarak ifade edilen son derece önemli bir rahatsızlıktır. Bu sorun neden olur ve nasıl düzelir bilgi vermek istiyoruz.
Bel Tutulması Belirtileri Nelerdir?
Bel tutulması kendini genel olarak ağrı olarak gösterir. Bu tutulma, belde yer alan kasların sertleşmesi durumudur. Bir hastalık gibi düşünülse de aslında kasların kendini koruma süreci olarak da ifade edebiliriz. Bel tutulmasının yaygın belirtileri arasında:
- Belde ani başlayan keskin veya künt ağrı
- Hareket ederken zorlanma (özellikle öne eğilme)
- Kaslarda sertlik, spazm
- Eğilme, doğrulma veya dönme hareketlerinde kısıtlılık
- Ağrının kalçaya veya üst bacağa doğru yayılması
- Belde baskı, ağırlık hissi görülür.
Ani Bel Tutulması Belirtileri Nelerdir?
Ani bel tutulması da yine kendini ağrı ve hareketlerde kısıtlanma gibi önemli sorunlarla kendini gösterir. Genel olarak ani yük kaldırma ya da ters bir hareket yapılması gibi durumlarda ortaya çıkan bir sorundur. Yaygın belirtileri arasında:
- Bir anda bıçak gibi saplanan ağrı
- Hareket ederken belden gelen “kilitlenme” hissi
- Dik duramama, öne doğru eğilme ihtiyacı
- Yürüme güçlüğü
- Kaslarda taş gibi sertleşme yer alır.
Soğuktan Bel Tutulması Neyi Anımsatır?
Soğuktan bel tutulması genel olarak kas spazmı ya da bel fıtığı ile karıştırılabilir. Bu durum aslında soğuğa maruz kalmaktan kaynaklı olarak, kasların kasılmasıdır. Bu kasılma ile birlikte tutulma gibi bir sorun ortaya çıkmaktadır. Soğuktan kaynaklı bel tutulması yaşandığında, ortaya çıkan belirtiler:
- Bel kaslarında sertlik
- Hafif-orta şiddette ağrı
- Kaslarda gerginlik hissi
- Dinlenmeyle hafifleme
- Sıcak uygulamayla rahatlama
Yukarıda yer alan belirtiler ortaya çıktığında, soğuktan kaynaklı bel tutulmasından şüphe duyulmalıdır.
Uzmanlarımız tarafından bel tutulmanız hakkında detaylı bilgi almaya ne dersiniz? -> +90 501 138 41 48
Belim Tutuldu Hareket Edemiyorum Ne Yapmalıyım?
Belim tutuldu hareket edemiyorum ne yapmalıyım diyorsanız, bu süreçte ilk olarak panik yapmamanız gerekir. Beliniz aniden tutuldu ve hareket edemiyorsanız yapılması gerekenler:
- Öncelikle daha önce de söylediğimiz gibi panik yapmamanız gerekir. Daha sonra düz bir zemine sırt üstü yatmanız gerekir.
- Beli rahatlatmak için bacaklarınızı dizden bükmeniz ve ayak tabanınızı yere koymanız gerekir.
- Bölgedeki kasların gevşetilmesi için ayrıca sıcak su torbası uygulaması veya da ılık duş almanız gerekir.
- Ağrınızın artmasına neden olacak hareketlerden kaçınmanız da yine önemlidir.
- İlk günlerde özellikle yatmalı ve böyle istirahat etmelisiniz.
Tüm bu etkili yöntemlerin yanında doktorunuzun tavsiyesi ile kas gevşetici de kullanabilirsiniz. Bu ağrınızın hafiflemesi açısından da yararlı olacaktır.
Bel Tutulması ile Bel Fıtığı Farkı Nedir?
Bel tutulması ve bel fıtığı sıklıkla birbirlerine karıştırılan önemli iki sorundur. Ancak bel tutulması geçici bir kas spazmı iken bel fıtığı ise omurlar arasındaki diskin dışarı taşması ile sinir köklerine baskı yapılması sorunudur.
Bel tutulması doğal olarak çok daha hafif ve geçici bir durumdur. Kısa süreli dinlenme be basit uygulamalar ile bel tutulması tedavi edilmektedir. Bel fıtığı için ise daha kompleks bir tedavi süreci gereklidir. Bu iki sağlık sorunun farkları ise şöyledir:
- Bel tutulmasının nedeni basit kas spazmları iken, bel fıtığı ise omurlar arasında yer alan diskin sinirlere baskı yapmasıdır.
- Bel tutulması ani hareket, yük kaldırma ve soğuk kaynaklı olurken, fıtık zamanla ve aniden gelişir.
- Bel tutulmasında ağrı genel olarak kas kaynaklı ve bölgeseldir. Bel fıtığında ise sinirsel ve bacağa vuran ağrılar söz konusu olur.
- Bel tutulmasında uyuşma ve karıncalanma sorunu yokken, bel fıtığında ise sıklıkla her iki durum da görülür.
- Bel tutulması dinlenme, sıcak ve egzersiz ile geçerken, fıtık ise fizik tedavi ve cerrahi operasyon ile tedavi edilir.
Bel Tutulması Nasıl Geçer?
Bel tutulmasının geçmesi için temel olarak evde birkaç gün dinlenmek ve bazı uygulamaları gerçekleştirmek gerekir. Tutulma sonrası evde birkaç günde yapabileceğiniz uygulamalar:
- İlk 24 saatte aşırı spazm sebebiyle hareket kabiliyeti büyük oranda azdır. Bu yüzden de sert ve düz bir zemine sırt üstü yatılmamalıdır.
- Daha sonrasında dizlerin altına bir yastık konulmalı ve bel rahatlatılmalıdır.
- Dinlenmek önemlidir ancak uzun süreli yatmakta yine ağrıyı azaltabilir.
- Kas spazmı olduğu için mutlaka sıcak uygulaması yapılmalıdır. Elektrikli ısıtıcı yastıklar, sıcak su torbası, ılık duş iyi gelecektir.
- İlk ağrılı dönemin geçmesinin ardından hafif germe ve esneme hareketleri yapılabilir. Pelvik tilt, Kedi-inek pozisyonu (Cat-Cow Stretch), diz ve göğüs çekme egzersizi, köprü hareketi önerilir.
- Belin tutulduğu bölgelere masaj ve kas gevşetici uygulamalar yapılabilir.
Sürekli ve uzun süreli bel tutulması sorununa karşı bir fizyoterapist desteği alabilirsiniz. Antalya fizyoterapist firmaları arasında bulunan Saya Anatomy Lab gibi merkezlerde, sizlere uzman desteği sunulmaktadır.
Bel Tutulması Kaç Günde Geçer?
Bel tutulmasının geçmesi için genellikle 3-5 günlük bir süre yeterlidir. Tabi şiddetli ve altta yatan ciddi bir sorun olduğunda bu durum 1 hafta gibi bir süreye de uzar. Genel olarak tedavi süresi, tutulmanın şiddetine ve kişinin vücut yapısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Bel tutulmasının hızlı bir şekilde iyileşmesi için, bu süreci dinlenerek geçirmeniz gerekir. Ayrıca belinizi çok fazla zorlamamanız da son derece önemlidir.
Bel Tutulması Ağrısı Nereye Vurur?
Bel tutulması ağrısı fıtık gibi değildir yani başka bölümlere çok fazla vuran bir ağrı söz konusu değildir. Yalnızca belirli durumlarda kalça ve üst bacağa yayılabilir. Bunun dışında ağrı daha çok belin alt kısmında yoğun olarak hissedilir.
Çok şiddetli tutulmalarda ya da zorlamaya devam ettiğinizde kalça ya da üst bacağa da ağrı yayılır. Bu ağrılara ek olarak ayakta ya da parmak uçlarında ağrı var ise bel fıtığı akla gelmelidir.
Aniden Bel Tutulması Neden Olur?
Aniden bel tutulmasının birkaç önemli nedeni vardır. Bunlar:
- Ağır yük kaldırmak
- Yanlış egzersiz yapmak
- Soğukta kalmak veya rüzgâr almak
- Uyurken yanlış pozisyonda kalmak
- Öne eğilerek ani hareket yapmak
Kas Gevşetici Bel Tutulmasına İyi Gelir Mi?
Kas gevşetici kremler bel tutulmasına karşı etkili ve faydalıdır. Uygulandıkları bölgede kas spazmlarının azaltılması, hareketin kolaylaşması gibi etkiler yaratır. Günde birkaç kez bölgeye uygulanan kas gevşetici ile rahatlamanız mümkün olacaktır. Ancak uzun süreli ve devamlı tutulmalar ile profesyonel destek almak çok daha önemlidir.
Sık Sık Bel Tutulması Neden Olur?
Sık sık bel tutulması sorunu yaşıyorsanız, sebepleri aşağıdaki gibi olabilir:
- Zayıf bel ve karın kasları
- Kötü duruş (postür bozukluğu)
- Bel fıtığı başlangıcı
- D vitamini, magnezyum eksikliği
- Aşırı stres (kaslarda gerginlik yaratır)
Kötü duruş sorunu mevcut ve kronik bir haldeyse firmamızdan postür analizi hizmeti alarak vücudunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bel Tutulması Olanlar Nasıl Yatmalı?
Bel tutulması sorunu yaşayan kişiler için uygun uyku pozisyonları vardır. Bu pozisyonlar ile tutulmanın iyileşmesi ve ilerlemesi önlenmektedir. Buna göre uygun yatış pozisyonları ve dikkat edilmesi gerekenler:
- Sırt üstü yatmak ve dizlerin altına yastık koymak
- Dizler hafif bükülmeli, dizler arasına yastık konmalı
- Yüzüstü yatmak önerilmez, çünkü bel boşluğunu zorlar
- Ortopedik yastık ve bel destekli yatak kullanılmalıdır.
Bel Fıtığına Sıcak Mı İyi Gelir Soğuk Mu?
Bel fıtığı sorunu karşısında nasıl bir uygulama yapılması gerektiğine uzman doktor ya da fizyoterapist karar verebilir. Kas spazmları var ise sıcak, ödem ve iltihap sorunu var ise soğuk uygulama yapılmalıdır.
Bel kitlenmesi ya da tutulması sorunları için de aynı şekilde nasıl bir uygulama yapılması gerektiğine, uzmanlarla birlikte karar verilmesi daha uygun olacaktır.